Az ORION Űrnemzedék Alapítvány életében óriási mérföldkőként szolgált a 14. Infotér Konferencia, melyen először vettünk részt kiállítóként. A balatonfüredi Anna Grand Hotelben megrendezésre kerülő konferencia éltében idén második alkalommal a 0. nap a Defense & Space téma köré épült, amely kivételes lehetőséget kínált a közönségnek, hogy belemerüljenek a világűr és a védelem izgalmas témáiba.

Űrtémában volt szerencsénk Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, valamint Magyari Gábor, a HUNOR Magyar Kutatóűrhajós Program Repülésüzemi és Képzési Vezetője, az Európai Űrügynökség (ESA) magyar delegációjának tagjának előadásait meghallgatni, később pedig Alapítványunk előadói által olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy hogyan kapcsolódik a növénytermesztés az űrkutatáshoz, illetve hogy miért fontos egy rakétaépítő csapat jelenléte a fenntartható jövő szempontjából?

 

A vertikális farmok kontrollált körülmények közötti növénytermesztést tesznek lehetővé, melyről Dr. Ádám János kollégánk, a vertikális farmok szakértője és Tamási Dávid, a Spacejunkie alapító főszerkesztője mélyreható beszélgetést folytatott egy kandalló-beszélgetés keretében. Kihívásokról, lehetőségekről, jövőbeli élelmezési kérdésekről, problémákról szólt a diskurzus, amelyekre az általunk bemutatott technológia megoldást nyújthat mind a Földön, mind az űrben egyaránt.

A nap során megtekinthető volt alapítványunk fenntartásába tartozó, Csillagváros Kft. által üzemeltetett kutató-fejlesztő vertikális farmunk bemutató modulja, mely köré sűrűn gyűlt a konferencia résztvevőinek tömege. A vendégek megnézhették közelről hogyan működik a fény és víz bűvöletében egy vertikális farm, megérinthették és akár meg is kóstolhatták azokat a kolonizációs növényeket, salátákat és microgreeneket, amelyekről szó volt a beszélgetés során, és amelyek a jövő fenntartható élelmiszertermelésének kulcsát jelenthetik. A standunknál a kolonizációs növény kóstolás mellett az alapítvány jelenlegi munkájáról és jövőbeli terveiről Fenyőfalvi Anett elnök mesélt az érdeklődőknek.

A BME Suborbitals versenyrakéta csapata által bemutatott rakéták az űrkorszak kézzelfogható jelenét hozták el erre a rendezvényre. A Hafner Zoltán csapatkapitány és Nagy Szabolcs, a Spacejunkie főszerkesztője moderálásával zajló beszélgetésen a BME Suborbitals űriparban betöltött szerepe került előtérbe, amely az űrkutató generáció képzésében és a nemzeti űrszektorok fejlesztésében játszik fontos szerepet Magyarországon és Európában egyaránt. A standon a rakétákat bárki megtekinthette, megfoghatta, sőt, akár a mechanikai-, szerelési-, és egyéb részletekről is mélyreható információt kaphatott Horváth Aurél rakétaépítésért felelős csapatvezetőtől.

Az est során különleges vendégek is tiszteletüket tették a konferencián és nálunk is. A HUNOR program négy űrhajós jelöltje – Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András – egy órás kerekasztal beszélgetésben a „miért, hogyan, mi szerettél volna lenni kis korodban, miből áll most egy nap, mi lesz, ha te mész az űrállomásra, mi lesz, ha nem; mi lesz az űrutazást követő időszakban?” és ehhez hasonló érdekfeszítő kérdésekre adott nem mindennapi válaszokat. Négyük közül kerül ki Farkas Bertalant követően Magyarország 2. kutató űrhajósa, aki 2024 év végén, de legkésőbb 2025. I. negyedévében a Nemzetközi Űrállomásra indul, és 30 napot fog ott eltölteni.

Ez év végén a 4 fős Csapat 2 fősre fog csökkenni: az utolsó 2 fő a végső űrhajós kiképzést kapja majd Houstonba, viszont ahogy megtudtuk: a Csapat, az már Csapat marad örökre – az Űrben is és a Földön is egyaránt. Hatalmas élmény volt találkozni Magyarország 4 űrhajós jelöltjével – akik még a vertikális farmunk növényeit is megkóstolták, – pár szót váltani velük és meghallgatni a felkészülés és űrrepülés rejtelmeit.

Végül, de nem utolsósorban, alapítványunk bemutatta következő nagy projektjét is: titokban tartjuk a részleteket, de így sejtelmesen elmondhatjuk – kilövésre készülünk: Hold, Mars expedíció, STEAM tudományok, oktatás!

Az esemény egyértelmű üzenete az, hogy az űr mindig közelebb van, mint gondolnánk és kéz a kézben jár a nap névadó párosa, a DEFENSE & SPACE témakörök. Az esemény nemcsak a jelenlegi tudományos fejlemények és projektek bemutatásáról szólt, hanem azt is hangsúlyozta, hogy az űrkutatás és a tudomány kulcsfontosságúak a jövőnk és a bolygónk fenntarthatósága szempontjából.

Az elhangzott előadásokról, személyes élményekről bővebben 2023.10.26-án a Spacejunkie csapata Express nevű adásukban fognak beszélni, ajánljuk őket!