Tudtad-e?

Az űrtechnológia és űrkutatás fejlesztései nem csupán az űrben történő felfedezésekhez járulnak hozzá, hanem számos ágazatban, például az orvostudományban, anyagtechnológiában és infrastruktúrafejlesztésben is inspiráló hatással vannak. Az űr által kifejlesztett anyagok, technikák és tapasztalatok új perspektívákat nyitnak meg a földi kihívások kezelésében és hozzájárulnak az emberi innováció általános előrehaladásához.

Pár érdekesség, mit adott nekünk az űrkutatás, a teljesség igénye nélkül!

Liofilizált ételek

Az űrhajósok étrendjének fenntartása és a tápanyagok megőrzése érdekében fejlesztették ki a liofilizációt, egy olyan eljárást, amely segít eltávolítani az élelmiszerekből a nedvességet és hosszabb ideig eltarthatóvá teszi azokat.

Memóriahab

Az űrhajók belső környezetében a nyomásérzékeny habanyagok segítenek az űrhajósok kényelmének és biztonságának növelésében, például a helyzetüknek megfelelően formálódva.

Hordozható számítógép

Az űrmissziók során merült fel a szükségessége a hordozható számítógépeknek az adatok gyűjtéséhez és kezeléséhez, ami hozzájárult a számítástechnika fejlődéséhez.

Barázdált útburkolat

Az űrben alkalmazott anyagok és konstrukciós technikák a kopásnak és a környezeti hatásoknak jobb ellenállást eredményeznek a földi útburkolatokban, javítva ezzel az utak minőségét és élettartamát.

Tépőzár

A súlytalanságban is alkalmazható rögzítő rendszer kialakítására alkalmazott megoldás. Ezen anyag lehetővé teszi a szilárd és biztonságos kapcsolatot, miközben lehetővé teszi a könnyű szétszerelést és újra összeszerelést is.

Teflon

Az űrkutatásban egy olyan anyagra volt szükség, amely kiváló ellenállást nyújt szélsőséges körülményekben, pl. a nagy hőmérséklet-ingadozásoknak és a magas fényviszonyoknak is ellenáll és rendkívül csúszós felülette van. Erre a célra a Teflon (politetrafluoretilén) szolgált, amely az űriparban hőpajzsok, kábelkötegek bevonataként és szenzorok burkolataként ismert.

Tűzoltó védőruházat

Az űrhajósok által viselt speciális ruházatok és anyagok kifejlesztése hozzájárult a fejlett tűzoltó védőruházatok kifejlesztéséhez.

Lézeres szem korrekció/robotizált műtét

A szem korrekció terén az űrtechnológia katalizátorként hatott, amely révén milliók élvezhetik az élesebb látás előnyeit. Az űrtechnológia és a lézeres szemkorrekció/robotizált műtétek közötti kapcsolat a pontosság és az innováció terén rejlik, amelyeket a világűrkutatás elvár.

Napelem

Az űrhajókon alkalmazott napelemek elterjedése hozzájárult a napenergia-hasznosítás technológiájának fejlődéséhez.

UTAZÁS AZ ORION ŰRHAJÓVAL

Hamarosan nagyszabású, gyermekeknek szóló pályázatokkal indulunk, ahol a legfőbb célunk, hogy a kisebb korosztály fantáziáját is megmozgassuk az űr kiaknázhatatlan témájában. Mikre számíthattok?

  • Készítsetek rakétát, újrahasznosítható alapanyagokból!
  • Modellezzétek le a minket körülvevő Naprendszert! Használjanak különböző méretű és színű golyókat, jelenítsétek meg a bolygókat és a Napot, majd helyezzék el őket a helyükre egy kartondobozban.
  • Tanulmányozzátok a Föld és a Mars különbségeit és hasonlóságait. Készítsetek plakátot a két bolygó közötti különbségekről, ahol egyértelműen látható, hogy mi teszi a Földet lakhatóvá. Gondolkozzatok a vízellátáson, élelmiszer-termesztésen és az űrszondák Marsra küldésén.

Hamarosan jövünk a részletekkel! Addig is, kilövésre felkészülni, hiszen a visszaszámlálás megkezdődött! 😊

Az alábbi feladatok segítenek jobban megismerni az Orion űrhajót, amely az ORION Űrnemzedék Alapítvány küldetését is hordozza. A feladatok között találtok kérdéseket és kreatív tevékenységeket, amelyek segítenek felfedezni és megérteni az Orion űrhajó jelentőségét és funkcióit.

Kedves Gyerekek!

Megoldásaitokat (név, életkor, lakhely, iskola neve) várjuk az info@urnemzedek.hu címre, ahol minden hónapban 1-1 gyerkőcöt meglepünk egy űrisztikus ajándékkal.

Az Orion űrhajó az emberiség jövőbeli űrkutatási küldetéseinek egyik fontos része, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában. Reméljük, hogy ezek a feladatok segítenek jobban megismerni az űrkutatás világát és az Orion űrhajó különleges szerepét ebben az izgalmas felfedezési utazásban.

ARTEMIS ŰRPROGRAM

Sok sikert és jó szórakozást kívánunk!

Kedves felnőtt Barátunk! Amennyiben lenne Neked is egy űrisztikus ötleted, vagy van egy olyan helyszíned, tevékenységed, stb. amit szívesen megmutatnál a kis űrimádóknak, kérünk, vedd fel velünk a kapcsolatot, és találjunk ki közösen valami galaktikus dolgot a legkisebbeknek!

info@urnemzedek.hu

ESA gyerekeknek

NASA gyerekeknek