A Bakonyi Csillagászati Egyesület & az ORION Űrnemzedék Alapítvány közös RAJZPÁLYÁZATOT hirdet

A Bakonyi Csillagászati Egyesület & az ORION Űrnemzedék Alapítvány közös RAJZPÁLYÁZATOT hirdet

“Balatoni Űrkalandok a rajzlapon” címmel 1-8. osztályos tanulóknak

Szeretettel várunk minden kis művészt, aki izgalmas utazásra vágyik a kreativitás, az űr és a Balaton varázslatos világában! A Balatoni Űrkalandok a Rajzlapon rajzpályázat célja, hogy ösztönözze és megünnepelje a gyerekek kreatív gondolkodását, miközben elmerülnek egy űrisztikus kalandozásban a Balaton környékén.

Mutasd be nekünk az általad választott technikával hogy hogyan képzeled el a Balatonon zajló űrkalandokat! Engedd szabadjára a kreativitásodat, és hozz létre egy egyedi, színes alkotást, amely bemutatja, hogyan egyesül a csodálatos Balaton, a lenyűgöző űr és a képzőművészet világa.

  • 1-8. osztályos tanulók részére szóló rajzpályázat
  • A rajzokat A4 vagy A3 méretben várjuk hozzánk postai úton [8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 2. ], mellékelve a hozzájárulási nyilatkozatot!
  • A rajzpályázat beküldési határideje: 2024.03.01.
  • Eredményhirdetés: 2024.04.01.
  • Ünnepélyes díjátadó: 2024.04.26., I. Füredi Űrnap, Balatonfüred.

A pályázathoz beküldendő adatok: név , telefonszám, e-mail cím, iskola, város, osztály, felkészítő tanár neve, szülő elérhetősége (e-mail, telefonszám).

UTAZÁS AZ ORION ŰRHAJÓVAL

Hamarosan nagyszabású, gyermekeknek szóló pályázatokkal indulunk, ahol a legfőbb célunk, hogy a kisebb korosztály fantáziáját is megmozgassuk az űr kiaknázhatatlan témájában. Mikre számíthattok?

  • Készítsetek rakétát, újrahasznosítható alapanyagokból!
  • Modellezzétek le a minket körülvevő Naprendszert! Használjanak különböző méretű és színű golyókat, jelenítsétek meg a bolygókat és a Napot, majd helyezzék el őket a helyükre egy kartondobozban.
  • Tanulmányozzátok a Föld és a Mars különbségeit és hasonlóságait. Készítsetek plakátot a két bolygó közötti különbségekről, ahol egyértelműen látható, hogy mi teszi a Földet lakhatóvá. Gondolkozzatok a vízellátáson, élelmiszer-termesztésen és az űrszondák Marsra küldésén.

Az alábbi feladatok segítenek jobban megismerni az Orion űrhajót, amely az ORION Űrnemzedék Alapítvány küldetését is hordozza.
A feladatok között találtok kérdéseket és kreatív tevékenységeket, amelyek segítenek felfedezni és megérteni az Orion űrhajó jelentőségét és funkcióit.

Kreatív Orion űrhajó rajz

Rajzoljátok le, ahogy elképzelitek az Orion űrhajót az űrben. Gondoljatok a formájára, a színekre és azokra a fontos részekre, amelyeket az űrhajón látni szeretnétek

Építs saját Orion űrhajót

Használjatok újrahasznosítható anyagokat (papír, karton, műanyag palackok stb.), hogy készítsetek egy saját, kis méretű Orion űrhajót.

Orion űrhajó szimuláció

Játsszatok el egy űrmissziót az Orion űrhajóval! Szerepjáték formájában képzeljétek el, hogy az űrhajó legénységének tagjaik vagytok, és induljatok el egy kitalált űrutazásra. Írjatok naplót arról, hogy mi történik a küldetés során, küldjetek max. 30 mp-es kisvideó részletet a szerepjátékról.

Űrutazás tervezése

Válasszatok ki egy olyan bolygót vagy holdat a Naprendszerünkben, amit szeretnétek meglátogatni az Orion űrhajóval. Tervezzetek meg egy űrutazást oda, és írjátok le, hogy milyen fontos adatokat szeretnétek megszerezni a küldetés során.

Végezzetek mini kutatást az ORION űrhajóról

A következő kérdéseket meg is válaszolhatjátok!
a) Mik az Orion űrhajó fő céljai és feladatai?
b) Milyen előnyei vannak az Orion űrhajónak a korábbi űrhajómodellekhez képest?
c) Milyen típusú űrutazásokra tervezték az Orion űrhajót?
d) Milyen csapat szükséges az Orion űrhajó küldetéseinek végrehajtásához?

Kedves Gyerekek!

Megoldásaitokat (név, életkor, lakhely, iskola neve) várjuk az info@urnemzedek.hu címre, ahol minden hónapban 1-1 gyerkőcöt meglepünk egy űrisztikus ajándékkal.

Az Orion űrhajó az emberiség jövőbeli űrkutatási küldetéseinek egyik fontos része, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában. Reméljük, hogy ezek a feladatok segítenek jobban megismerni az űrkutatás világát és az Orion űrhajó különleges szerepét ebben az izgalmas felfedezési utazásban.

ARTEMIS ŰRPROGRAM

Sok sikert és jó szórakozást kívánunk!

Kedves felnőtt Barátunk! Amennyiben lenne Neked is egy űrisztikus ötleted, vagy van egy olyan helyszíned, tevékenységed, stb. amit szívesen megmutatnál a kis űrimádóknak, kérünk, vedd fel velünk a kapcsolatot, és találjunk ki közösen valami galaktikus dolgot a legkisebbeknek!

info@urnemzedek.hu

ESA gyerekeknek

NASA gyerekeknek

Tudtad-e?

Az űrtechnológia és űrkutatás fejlesztései nem csupán az űrben történő felfedezésekhez járulnak hozzá, hanem számos ágazatban, például az orvostudományban, anyagtechnológiában és infrastruktúrafejlesztésben is inspiráló hatással vannak. Az űr által kifejlesztett anyagok, technikák és tapasztalatok új perspektívákat nyitnak meg a földi kihívások kezelésében és hozzájárulnak az emberi innováció általános előrehaladásához.

Tudtad-e?

Az űrtechnológia és űrkutatás fejlesztései nem csupán az űrben történő felfedezésekhez járulnak hozzá, hanem számos ágazatban, például az orvostudományban, anyagtechnológiában és infrastruktúrafejlesztésben is inspiráló hatással vannak. Az űr által kifejlesztett anyagok, technikák és tapasztalatok új perspektívákat nyitnak meg a földi kihívások kezelésében és hozzájárulnak az emberi innováció általános előrehaladásához.