Gyermek programjaink

Kedves Űrkalandorok!

Szívből köszönjük a közel 500 pályamunkát, amelyek mindegyike egyedülállóan tükrözte a fiatal tehetségek kreativitását és lelkesedését a csillagászat és az űrutazás és a Balaton iránt!

“Balatoni Űrkalandok a Rajzlapon” c. rajzpályázat eredményei:

I-III. OSZTÁLY

1. HELYEZETT: Nagy Zétény – Pétfürdő
2. HELYEZETT: Kovács János Nimród – Bicske
3. HELYEZETT: Marjai István Máté – Hajdúböszörmény
KÜLÖNDÍJ: Papp Lea – Debrecen


IV-V. OSZTÁLY

1. HELYEZETT: Péter Luca Hanna – Debrecen
2. HELYEZETT: Balázs Bíborka – Debrecen
3. HELYEZETT: Illés Mia Anika – Debrecen
     KÜLÖNDÍJ: Marsal Natasa – Pécs
     KÜLÖNDÍJ: Papp Zóra – Debrecen


VI-VIII. OSZTÁLY

1. HELYEZETT: Kerékgyártó Emília – Debrecen
2. HELYEZETT: Friss Sára – Debrecen
3. HELYEZETT: Kelemen Aletta Mirjam – Ajka


KÜLÖNDÍJASOK:

Balatoni Szövetség Különdíj – Villás Lea – Debrecen
Nők a Balatonért Különdíj – Tabányi Angéla – Ajka
Balatonfüred Város Közalapítvány Különdíj – Komódi Szilvia – Létavértes
Bakonyi Csillagászati Egyesület Különdíj – Kiss Lukács – Ajka
ORION Űrnemzedék Alapítvány Különdíj – Virgula Annabella – Séke
HUNOR Különdíj – Mestyák Barbara – Hajdúsámson
Bakonyi Csillagászati Egyesület Különdíj – Rulek Metta – Kulcs
6 éves Különdíj – Nagy Zalán – Pétfürdő
Balatonfüredi Yacht Club Különdíj – Szabó Botond – Balatonfüred

Szívből gratulálunk minden díjazottnak! Mindenki, aki részt vett, büszke lehet magára, hiszen hozzájárult a verseny színvonalához és sikeréhez.
Köszönjük, hogy ilyen lelkesedéssel és kreativitással mutattátok meg a Balaton és az űr csodáit!

Külön köszönjük minden szülőnek, tanárnak és segítőnek, akik támogatták a gyermekeket munkájuk során. Az Önök segítsége és bátorítása nélkül nem lett volna ilyen sikeres ez a pályázat.

Bízunk benne, hogy a jövőben is sok ilyen remek művet kapunk majd Tőletek, és újabb izgalmas kalandokban lehet részünk együtt!

Üdvözlettel,
ORION Űrnemzedék Alapítvány & Bakonyi Csillagászati Egyesület

Kedves kis művész Barátunk!
Tisztelt Szülők és Pedagógusok!

Engedjétek meg, hogy az ORION Űrnemzedék Alapítvány és a Bakonyi Csillagászati Egyesület nevében megköszönjük Nektek, hogy részt vettetek a “Balatoni Űrkalandok a Rajzlapon” c. pályázatunkon.

Nagy örömmel tájékoztatunk Benneteket, hogy rajzpályázatunk eredményhirdetése és díjátadója az eredetileg meghirdetettel ellentétben későbbi időpontban és egy rangosabb rendezvény keretein belül kerül megrendezésre:

– eredményhirdetés (e-mail formájában): 2024. május elején
– díjátadó: 2024. június 07-én pénteken az I. Hazai Űrkongresszuson, Balatonfüreden

Ez az új esemény lehetővé teszi számunkra, hogy még űrisztikusabb körülmények között tudjuk jutalmazni a fantasztikus munkákat.
Nincs könnyű dolgunk, közel 500 pályázat érkezett felhívásunkra.

Köszönjük mindenki türelmét és megértését!

További kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal!

UTAZÁS AZ ORION ŰRHAJÓVAL

Hamarosan nagyszabású, gyermekeknek szóló pályázatokkal indulunk, ahol a legfőbb célunk, hogy a kisebb korosztály fantáziáját is megmozgassuk az űr kiaknázhatatlan témájában. Mikre számíthattok?

  • Készítsetek rakétát, újrahasznosítható alapanyagokból!
  • Modellezzétek le a minket körülvevő Naprendszert! Használjanak különböző méretű és színű golyókat, jelenítsétek meg a bolygókat és a Napot, majd helyezzék el őket a helyükre egy kartondobozban.
  • Tanulmányozzátok a Föld és a Mars különbségeit és hasonlóságait. Készítsetek plakátot a két bolygó közötti különbségekről, ahol egyértelműen látható, hogy mi teszi a Földet lakhatóvá. Gondolkozzatok a vízellátáson, élelmiszer-termesztésen és az űrszondák Marsra küldésén.
Az alábbi feladatok segítenek jobban megismerni az Orion űrhajót,
amely az ORION Űrnemzedék Alapítvány küldetését is hordozza.
A feladatok között találtok kérdéseket és kreatív tevékenységeket, amelyek segítenek felfedezni
és megérteni az Orion űrhajó jelentőségét és funkcióit.

Kreatív Orion űrhajó rajz

Rajzoljátok le, ahogy elképzelitek az Orion űrhajót az űrben. Gondoljatok a formájára, a színekre és azokra a fontos részekre, amelyeket az űrhajón látni szeretnétek

Építs saját Orion űrhajót

Használjatok újrahasznosítható anyagokat (papír, karton, műanyag palackok stb.), hogy készítsetek egy saját, kis méretű Orion űrhajót

Orion űrhajó szimuláció

Játsszatok el egy űrmissziót az Orion űrhajóval! Szerepjáték formájában képzeljétek el, hogy az űrhajó legénységének tagjaik vagytok, és induljatok el egy kitalált űrutazásra. Írjatok naplót arról, hogy mi történik a küldetés során, küldjetek max. 30 mp-es kisvideó részletet a szerepjátékról.

Űrutazás tervezése

Válasszatok ki egy olyan bolygót vagy holdat a Naprendszerünkben, amit szeretnétek meglátogatni az Orion űrhajóval. Tervezzetek meg egy űrutazást oda, és írjátok le, hogy milyen fontos adatokat szeretnétek megszerezni a küldetés során.

Végezzetek mini kutatást az ORION űrhajóról

A következő kérdéseket meg is válaszolhatjátok!
a) Mik az Orion űrhajó fő céljai és feladatai?
b) Milyen előnyei vannak az Orion űrhajónak a korábbi űrhajómodellekhez képest?
c) Milyen típusú űrutazásokra tervezték az Orion űrhajót?
d) Milyen csapat szükséges az Orion űrhajó küldetéseinek végrehajtásához?

Kedves Gyerekek!

Megoldásaitokat (név, életkor, lakhely, iskola neve) várjuk az info@urnemzedek.hu címre, ahol minden hónapban 1-1 gyerkőcöt meglepünk egy űrisztikus ajándékkal.

Az Orion űrhajó az emberiség jövőbeli űrkutatási küldetéseinek egyik fontos része, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában. Reméljük, hogy ezek a feladatok segítenek jobban megismerni az űrkutatás világát és az Orion űrhajó különleges szerepét ebben az izgalmas felfedezési utazásban.

Sok sikert és jó szórakozást kívánunk!

Kedves felnőtt Barátunk! Amennyiben lenne Neked is egy űrisztikus ötleted, vagy van egy olyan helyszíned, tevékenységed, stb. amit szívesen megmutatnál a kis űrimádóknak, kérünk, vedd fel velünk a kapcsolatot, és találjunk ki közösen valami galaktikus dolgot a legkisebbeknek!

Tudtad-e?

Az űrtechnológia és űrkutatás fejlesztései nem csupán az űrben történő felfedezésekhez járulnak hozzá, hanem számos ágazatban, például az orvostudományban, anyagtechnológiában és infrastruktúrafejlesztésben is inspiráló hatással vannak. Az űr által kifejlesztett anyagok, technikák és tapasztalatok új perspektívákat nyitnak meg a földi kihívások kezelésében és hozzájárulnak az emberi innováció általános előrehaladásához.

 

Pár érdekesség, mit adott nekünk az űrkutatás, a teljesség igénye nélkül!

Liofilizált ételek

Az űrhajósok étrendjének fenntartása és a tápanyagok megőrzése érdekében fejlesztették ki a liofilizációt, egy olyan eljárást, amely segít eltávolítani az élelmiszerekből a nedvességet és hosszabb ideig eltarthatóvá teszi azokat
Memóriahab
Az űrhajók belső környezetében a nyomásérzékeny habanyagok segítenek az űrhajósok kényelmének és biztonságának növelésében, például a helyzetüknek megfelelően formálódva.
Hordozható számítógép
Az űrmissziók során merült fel a szükségessége a hordozható számítógépeknek az adatok gyűjtéséhez és kezeléséhez, ami hozzájárult a számítástechnika fejlődéséhez.
Tűzoltó védőruházat
Az űrhajósok által viselt speciális ruházatok és anyagok kifejlesztése hozzájárultak a fejlett tűzoltó védőruházatok kifejlesztéséhez

Lézeres szem korrekció / robotizált műtét

A szem korrekció terén az űrtechnológia katalizátorként hatott, amelyek révén milliók élvezhetik élesebb látás előnyeit. Az űrtechnológia és a lézeres szemkorrekció/robotizált műtétek közötti kapcsolat a pontosság és az innováció terén rejlik, amelyeket a világűrkutatás elvár.
Napelem
Az űrhajókon alkalmazott napelemek elterjedése hozzájárult a napenergia-hasznosítás technológiájának fejlődéséhez.
Barázdált útburkolat
Az űrben alkalmazott anyagok és konstrukciós technikák a kopásnak és a környezeti hatásoknak jobb ellenállást eredményeznek a földi útburkolatokban, javítva ezzel az utak minőségét és élettartamát.
Tépőzár
A súlytalanságban is alkalmazható rögzítő rendszer kialakítására alkalmazott megoldás. Ezen anyag lehetővé teszi a szilárd és biztonságos kapcsolatot, miközben lehetővé teszi a könnyű szétszerelést és újra összeszerelést is.
Teflon

Az űrkutatás során szükség volt egy olyan anyagra, amely kiválóan ellenáll a különféle extrém körülményeknek, például a nagy hőmérséklet-ingadozásoknak és a magas fényviszonyoknak, és rendkívül csúszós felülettel rendelkezik, amely megkönnyíti az alkatrészek mozgását és csúsztatását. Ez lett a teflon, amely nem csak az űrhajók és űreszközök kritikus komponenseinek fejlesztésében alkotott maradandót, hanem beköltözött a háztartásainkba is.

Egyéb fontos találmány

■ művégtagok
■ vízszűrő berendezés ■ karcmentes lencsék ■ inzulin pumpa ■ lengéscsillapító ■ hosszabb életű gumik ■ vezeték nélküli fülhallgató ■ füstérzékelő ■ CT és MRI gépek
■ babatápszer alapanyag ■ feszítővágó ■ számítógép egér