Belecsöppentünk a kolonizációs növények világába!

Az Orion Űrnemzedék Alapítvány fellőtte, a Csillagváros Kft. Vertikális Farm felnevelte, a Budapest Makery pedig tálalta ezen a fantasztikus estén kolonizációs növényeinket.

Űrnövények? Igen, ezek a növények is földi termesztésűek, azonban nem mindennapi neveltetést kaptak. A Csillagvárosban olyan technológiát alkalmazunk, melyhez hasonlóval akár a Marson, Holdon és egyéb távoli égitesteken is lehet majd élelmiszert termelni. Az űrnövények innovatív termesztése megoldást nyújthat arra, hogy az űrhajósok hosszútávú űrutazásuk során is megfelelő minőségű és tápláló élelmiszerhez jussanak.

Az űrnövényekre épülő galaktikus kulináris kaland, nem mindennapi helyszín és egy igazi baráti hangulatú összejövetel jellemezte az Orion Űrnemzedék Alapítvány, a Csillagváros Kft. és a Budapest Makery közös projektjét bemutató, múlt héten megrendezett Űrnövényes vacsora c. nyitóeseményét.

Magyar űripari szereplők, innovációs vezetők, kulináris szakemberek és vertikális farm szakértők is felbukkantak a 30 vendég között az űrisztikus vacsorán. A rendezvény helyszínéül a világ első DIY étterme, a Budapest Makery szolgált, ahol egy különlegesen gazdag menüsorról készíthették el a vendégek az fogásokat. Az űrnövényekkel „fűszerezett” ételek, mint pl. csirke panini, a chillis rák, a passion fruit tiramisu, valamint a mákos guba muffin és számos ízletes koktél is do it yourself „módra” készült, azaz mindenki „azt ehette, amit főzött”, a Csillagváros vertikális farmról származó űrnövények pedig speciális ízvilággal varázsolták űr-kompatibilis kulináris utazássá a vacsorát.

A teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású vertikális farm ezen túl a klímaváltozás és a túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra is választ adhat. Jelenleg hidropóniás rendszerben, LED megvilágítással, körforgásos módszerrel, időjárástól függetlenül termel a Csillagváros vertikális farmja mikrozöldeket, baby leafeket és salátákat. A növényvédőszer mentes termelésben a felhasznált víz mennyisége akár 95 százalékkal is kevesebb lehet, mint a hagyományos növénytermesztés folyamán.

 
Rendezvényünk legfőbb célja az volt, hogy hármas együttműködésünk révén a hétköznapi emberek számára is kézzelfoghatóvá tegyük az űr kimeríthetetlenül gazdag világát, megismertessük vendégeinkkel is az űrnövények témakörét és a vertikális farm gazdálkodási rendszerre épülő kutatási és fejlesztési hátteret. Az Orion Űrnemzedék Alapítvány munkája során különleges módon kívánja összekapcsolni az űrkutatást a mindennapokkal, és a jövőben is olyan projektek megvalósulását támogatja, amelyek egyedi módon, szokatlan megközelítéssel ismertetik meg az emberekkel az űrtudományokat és azok fontosságát.

Az Orion Űrnemzedék űrhajója fedélzetén a Csillagváros Kft. kolonizációs növényeivel új étteremben száll le…hamarosan jelentkezünk a részletekkel!

Bővebb információ: